blog

Dlaczego weganie powinni jeść miód?

Drodzy weganie, ten artykuł jest przede wszystkim dla Was, ale też dla wszystkich osób, które zastanawiają się, czy jedzenie miodu jest okej dla pszczół, dla środowiska lub naszego zdrowia.

Dziś spróbuje przekonać Was, że miód powinien gościć w Waszych domach, że powinien to być wyjątek w Waszej wegańskiej diecie, bez względu na to, czy jesteście na niej ze względów zdrowotnych, etycznych, czy środowiskowych.

Wspieranie produkcji miodu jest Ziemi bardzo potrzebne

Dlaczego?

Zacznijmy od sfery etycznej.

Miód i wszystkie produkty od pszczół zawsze grały w moim domu bardzo ważną rolę. Mój Dziadek był pszczelarzem, więc wszystko, co dawały nam pszczoły traktowaliśmy z ogromnym szacunkiem. Poza zwykłym przeznaczeniem kulinarnym, codziennie jedliśmy łyżeczkę miodu dla zdrowia, w okresie jesienno-zimowym wcinaliśmy pyłek, psikaliśmy propolisem bolące gardło, smarowaliśmy nim oparzenia i rany, a z wosku zwijaliśmy najpiękniej pachnące świece. Dla mnie miód smakuje i pachnie domem.

Ale w sumie dopiero niedawno tak naprawdę zrozumiałam, dlaczego nie mogę zrezygnować z miodu. Nie ja jako Asia, ale ja jako konsument. 

Pszczoły umierają masowo, a z nimi środowisko

Mój Dziadek Tosiek widział to już 20 lat temu, wiedzą to też naukowcy na całym świecie. Tworzą się akcje, organizacje, a nawet instagramy dedykowane tylko ratowaniu pszczół (bee_nfluencer). Niestety to wciąż za mało, żeby rządy zaczęły wprowadzać konkretne zmiany, które faktycznie coś zmienią. W 2018 40% kolonii pszczół w USA zmarło, wielkimi krokami przybliżając nas do katastrofy ekologicznej. Bo miód nie jest jedynym prezentem, który dostajemy od pszczół. Dużo ważniejszą rolą tych uroczych owadów jest zapylanie roślin, które dają nam żywność w formie kluczowych owoców i warzyw (lista tutaj).

KIEDY WIĘC UMRĄ PSZCZOŁY, ZOSTANĄ NAM NAJWYŻEJ 4 LATA ŻYCIA.

Ale co ma konsumpcja miodu do życia pszczół?

Skoro rząd nie reaguje tak, jak powinien (na całym świecie, nie tylko w Polsce), trzeba zwrócić się do innej globalnej siły. Jeśli więcej osób będzie chciało kupować miód i produkty go zawierające, jeśli zwiększy się zainteresowanie miodem, firmy na całym świecie będą chciały na nim zarobić, więc… będą ratować pszczoły i z nimi naszą przyszłość. Paradoksalnie więc wykorzystywanie pracy pszczół pozytywnie wpłynie na przetrwanie ich samych, a z nimi naszego środowiska i wielu gatunków, które je zamieszkują.

Miód jest jednym z najbardziej zrównoważonych produktów na Ziemi

Jeśli jesteś vege ze względów środowiskowych, ten fragment jest dla Ciebie. Produkcja miodu jest lepsza dla środowiska, niż innych cukrów, syropów klonowych, a szczególnie syropu z agawy (o nim więcej za chwilę). Gazy cieplarniane wytworzone przy produkcji miodu są również bardzo niskie.

Co więcej, jak czytamy na threeforagers.com:

Co sekundę wycina się jeden akr lasu deszczowego, głównie na rzecz zaspokojenia naszych potrzeb żywieniowych, m.in. cukru. Produkcja trzciny cukrowej odbywa się głównie w regionach tropikalnych, gdzie poziom wierzchniej warstwy gleby jest niski. W rezultacie ziemia może utrzymać zdrowy wzrost tylko przez krótki czas, co oznacza, że ​​trzeba wtedy znaleźć nową ziemię. Często wycina się drzewa, aby zrobić miejsce pod uprawy trzciny cukrowej. Wylesianie powoduje utratę niezastąpionej różnorodności biologicznej, zwłaszcza w regionach tropikalnych, w których bioróżnorodność gatunków jest największa.

Produkcja cukru stanowi skrajność w sektorze rolnictwa, ale prawie wszystkie uprawy wymagają ziemi do ich produkcji, co nie jest pozbawione konsekwencji. Jednak miód jest wyjątkiem. Do produkcji miodu potrzebne są tylko pszczoły i kwiaty, które dobrze rozwijają się na nietkniętej ziemi. Nie trzeba wycinać żadnych drzew (z wyjątkiem drewna używanego do budowy uli), nie trzeba wycinać trawy ani rodzimych siedlisk, nie dochodzi do degradacji gleby i nie dochodzi do utraty gatunków w wyniku produkcji miodu. Ziemia może pozostać dokładnie taka, jaka jest, a nasze pracowite pszczoły będą wykonywać swoje regularne czynności, zbierając nektar i wytwarzając miód, który wszyscy znamy i kochamy.

Porównajmy to z produkcją syropu z agawy, który jest jednym z topowych zamienników cukrów i miodów.

Syrop z agawy jest wytwarzany głównie w Meksyku i Afryce Południowej. Obie lokalizacje są suche i często wymagają dodatkowego nawadniania, jeśli woda deszczowa jest niewystarczająca (a często nie jest. Polecam odcinek “Kryzys Wodny” z Netflixowej serii Wyjaśniamy). Niewłaściwe zarządzanie plantacjami agawy w Meksyku spowodowało diametralny wzrost cen i wywołało niedobory agawy, co spowodowało wycofanie się małych producentów z rynku i konsolidację produkcji na duże plantacje. Te plantacje, które zostały, w dużym stopniu opierają się na nawozach syntetycznych i pestycydach. Co więcej, produkcja syropu z agawy wymaga zniszczenia całej rośliny, więc cykl wykorzystywania gruntu i wody nigdy się nie kończy, ani nie zwalnia.

A jeśli jesteś vege ze względów zdrowotnych…a moja wycieczka do dziecięcych wspomnień z pszczołami niezbyt Cię przekonuje, sprawdźmy, co mówią eksperci.

Miód to

Właściwości antybakteryjne

Nie ma wątpliwości, że miód zabija bakterie. Badania wykazały, że jest skuteczny przeciwko dziesiątkom szczepów, w tym E. coli i salmonelli. Wykazano, że miód manuka, wraz z malezyjskim miodem Tualang, zwalcza bakterie gronkowca i bakterie przewodu pokarmowego odpowiedzialne za wrzody trawienne.

Środek kojący bolące gardła

Badanie przeprowadzone na 139 dzieciach wykazało, że miód działał lepiej w łagodzeniu nocnego kaszlu i poprawie snu niż popularny dekstrometorfan tłumiący kaszel i przeciwhistaminowa difenhydramina.

Lepsze wyniki w sporcie

Trzy badania przeprowadzone w laboratorium odżywiania sportowców na Uniwersytecie w Memphis wykazały, że miód był tak samo dobry lub lepszy niż glukoza lub cukier, woda w zwiększaniu wytrzymałości sportowców wytrzymałościowych.

To wiemy na pewno. Trwają również badania nad wpływem miodu na choroby serca, nowotwory i cukrzycę, które dotychczas dawały pozytywne wyniki: badania laboratoryjne wykazały, żemiód Tualang uszkadzał komórki raka piersi, szyjki macicy i skóry. Warto tu jednak pamiętać, że testy nie były wykonane na ludziach. Mimo to miód jest obiecujący jako środek przeciwnowotworowy i zapobiegający chorobom serca, ponieważ zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które zwalczają stres oksydacyjny i stany zapalne, które są przyczyną wielu nowotworów i chorób układu krążenia.

Bez względu na to, z jakiego powodu jesteś vege, zastanów się nad przejściem na beeganism. Nie tylko nie zaprzeczy to wartościom, które skłoniły Cię do tego wyboru, ale także może być ich przedłużeniem, jako że miód pozytywnie wpływa zarówno na zwierzęta, środowisko, jak i Twoje zdrowie. Więc kiedy następnym razem zobaczysz gdzieś prawdziwy miód (nie ten płynny w plastikowych butelkach, to jest scam), daj mu szansę. Ziemia, pszczoły i Twoje ciało Ci za to podziękują.

Asia

Zdjęcie w nagłówku: unsplash.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Prezentownik #lesswaste

Święta zbliżają się wielkimi krokami! Zastanawiacie się jak pogodzić less waste i świąteczną euforię? Przychodzimy z pomocą, przygotowałyśmy prezentownik less waste, z którego możecie korzystać, przygotowując prezenty dla najbliższych.

CZYTAJ WIĘCEJ »