blog

Domowa uprawa ziół

Kilka doniczek z ziołami zmieści się w każdej kuchni, można je wykorzystać podczas przyrządzania różnych dań. Nadają się jako dodatek do kanapek, sałatek oraz jako główny składnik np. w pesto.

Ostatnio zapytałyśmy na grupie, jakie zioła macie w kuchni. Najczęściej wymieniane to bazylia, mięta, oregano, rozmaryn, pietruszka, szałwia. Pojawił się także lubczyk, a nawet magii. Świeże zioła urozmaicą wiele dań, a ich nadmiar zawsze można ususzyć, by wykorzystać później.

Herbata miętowa ze świeżej mięty

To moje odkrycie tego lata. Do tej pory zawsze suszyłam miętę i wykorzystałam ja dopiero wtedy. W tym roku zaczęłam pić herbatę ze świeżej mięty, smakuje inaczej niż suszona, a tym bardziej kupiona w sklepie. Jej przygotowanie jest bardo proste.

Wystarczy zerwać kilka gałązek mięty, opłukać i zalać wrzątkiem. Ja przygotowuje to w garnku i potem pije także zimna herbatkę. Oczywiście można zrobić mniejszą porcję na raz 😉

Jak zioła hodujecie i jak wykorzystujecie te, które macie w kuchni?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Prezentownik #lesswaste

Święta zbliżają się wielkimi krokami! Zastanawiacie się jak pogodzić less waste i świąteczną euforię? Przychodzimy z pomocą, przygotowałyśmy prezentownik less waste, z którego możecie korzystać, przygotowując prezenty dla najbliższych.

CZYTAJ WIĘCEJ »