blog

Jak to co jemy wpływa na środowisko? #dietaaplaneta

Coraz częstszym powodem rezygnacji z produktów zwierzęcych u młodych ludzi jest ich wpływ na środowisko. Ja sama, kiedy dowiedziałam się o tym, ile wody zużywa produkcja burgera, postanowiłam przejść na dietę fleksitariańską. Wybierając ją, drastycznie ograniczyłam ilość mięsa w swojej diecie, a tym samym mój tzw. carbon footprint, czyli ślad węglowy. Mięso nie jest jedynym produktem, którego zakup w wielkim stopniu wpływa na środowisko. Jak jeszcze dieta wpływa na naszą planetę?

Spójrzmy na dane.

  • Żywność stanowi ponad jedną czwartą (26%) globalnych emisji gazów cieplarnianych;
  • Połowa ziemi nadającej się do zamieszkania (bez lodu i pustyni) jest wykorzystywana pod rolnictwo;
  • 70% globalnych poborów słodkiej wody jest wykorzystywanych w rolnictwie;
  • 78% globalnej eutrofizacji oceanów i wód słodkich (zanieczyszczenie dróg wodnych zanieczyszczeniami bogatymi w substancje odżywcze) jest spowodowane przez rolnictwo;
  • 94% biomasy ssaków (z wyłączeniem ludzi) to zwierzęta gospodarskie. Oznacza to, że zwierzęta gospodarskie przewyższają dzikie ssaki 15–1,4 razy. Z 28 000 gatunków zagrożonych wyginięciem na Czerwonej Liście IUCN rolnictwo i akwakultura są wymienione jako zagrożenie dla 24 000 z nich.

Na co zwracać uwagę podczas wyboru żywności?

Ślad węglowy wybranych produktów

Niedawno Natalia pisała o tym, jak wartościowe może być ograniczenie ilości spożywanego mięsa. Niby wszyscy rozumiemy, że zwierzęta potrzebują więcej ziemi i wody niż rośliny, ale czasem aż trudno zrozumieć ogrom tej różnicy. No bo co tak naprawdę oznaczają te tysiące litrów zużytej wody? Ile to jest? W zrozumieniu tych liczb może pomóc kalkulator stworzony przez BBC. Pomaga on obliczyć wpływ konkretnych produktów na środowisko, a także porównać go z innymi czynnościami.

Dla przykładu, jeśli codziennie jesz 75g wieprzowiny, czyli ok. 4 plastry szynki, dodajesz 656 kg do swojej rocznej produkcji gazów cieplarnianych. To równowartość przejechania 2695 km autem (to jak trasa Wrocław – Sofia – Wrocław) lub ogrzewania domu przez 104 dni.

Do tego, produkcja takiej ilości wieprzowiny wymaga 95756 litrów wody (to jak wzięcie 8-minutowego prysznica 1473 razy) i 926m² ziemi (3 korty tenisowe).

Kalkulator znajdziesz tutaj.

Źródło: https://www.weforum.org/agenda/2019/02/this-is-how-much-water-is-in-your-burger/

Na całym świecie zwierzęta hodowlane wytwarzają 14,5% do 18% emisji gazów cieplarnianych wywołanych przez człowieka. W przypadku rezygnacji z mięsa zmniejszamy na nie popyt, więc też zapotrzebowanie na produkcję. 

Ale nie każdy może sobie pozwolić na rezygnację z mięsa. Na co jeszcze można zwracać uwagę w takiej sytuacji?

Kupuj lokalnie

Produkty z drugiego końca świata muszą jakoś do nas dotrzeć, ich transport produkuje tony spalin, które zanieczyszczają nasze powietrze. O wiele lepiej będzie wybrać warzywa i owoce na targu, niż kupować w sieciówkach.

Kupuj bio

Szukaj produktów ze specjalnymi oznaczeniami świadczącymi o ich ekologicznej uprawie. Rolnictwo ekologiczne to bezpieczniejszy wybór dla środowiska, ale także Twojego zdrowia, bo plantatorzy ekologiczni nie używają syntetycznych pestycydów i nawozów, które obniżają
jakość powietrza i wody. Pamiętaj, że jedynie europejskie logo żywności ekologicznej (zielony listek na opakowaniu) i numer jednostki certyfikującej gwarantują ekologiczność produktu.

Kupuj warzywa i owoce luzem… i nie pakuj ich w woreczki!

Od paru lat kupuję tylko warzywa i owoce na wagę, które nie zostały wcześniej spakowane w plastik. Nie pakuję ich też w worki foliowe, a po prostu wrzucam je do koszyka czy mojej torby na zakupy luzem. Obliczyłam kiedyś, że w skali roku rezygnuję nawet z 700 woreczków jednorazowych!

Kupuj tylko tyle, ile potrzebujesz

Według USDA nawet 27% całej żywności (wagowo) wyprodukowanej dla ludzi
w Stanach Zjednoczonych jest albo wyrzucony, albo jest używane do celów o niższej wartości, takich jak karma dla zwierząt. Ostatnie badanie oszacowało, że przeciętne gospodarstwo domowe marnuje 14% kupionej żywności. Oprócz wody, energii, pestycydów i zanieczyszczeń, które zostały wykorzystane do produkcji, pakowania i transportu tego odrzuconego jedzenia, prawie wszystkie odpady trafiają na wysypiska śmieci, na których uwalniają jeszcze więcej gazów cieplarnianych. Staraj się gotować z resztek lub mrozić jedzenie, którego nie zdążysz zjeść.

Ponieważ produkcja żywności na całym świecie jest daleka od zrównoważenia, warto zastanowić się nad tym, jak i co jemy. Przyczyną zmian klimatu, utraty różnorodności biologicznej, zanieczyszczenia i drastycznych zmian w użytkowaniu gruntów i wody można „zarządzać” za pomocą żywności na talerzu – dzięki czemu nasze środowisko produkcji nie będzie przekraczać bezpiecznych granic.

Asia

Na podstawie:
nytimes.com
nrdc.org
ourworldindata.org
bbc.com

Jedna odpowiedź do “Jak to co jemy wpływa na środowisko? #dietaaplaneta”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Prezentownik #lesswaste

Święta zbliżają się wielkimi krokami! Zastanawiacie się jak pogodzić less waste i świąteczną euforię? Przychodzimy z pomocą, przygotowałyśmy prezentownik less waste, z którego możecie korzystać, przygotowując prezenty dla najbliższych.

CZYTAJ WIĘCEJ »