blog

Jak zrobić mleko roślinne w domu?

Mleko roślinne jest najlepszą alternatywą dla mleka krowiego. Ma znacznie mniejszy ślad węglowy, a jego produkcja zużywa kilka razy mniej wody i lądu niż produkcja mleka krowiego. Co więcej, możesz je zrobić w domu ze składników, które prawdopodobnie i tak masz w szafkach. Będzie ono wtedy jeszcze lepsze dla środowiska, tańsze i zdecydowanie #lesswaste.

Oto 5 przepisów na najlepsze mleka roślinne.

Zanim zaczniesz, przygotuj:

  • blender,
  • gazę (jeśli nie masz gazy, możesz skorzystać z czystej ściereczki lub sitka, wtedy mleko będzie gęstsze),
  • miskę.

Przeczytaj także: Dlaczego warto pić mleko roślinne?

Mleko sojowe

Prawdopodobnie jedno z najbardziej popularnych na świecie i w Polsce. Możesz je znaleźć niemal w każdym sklepie, ale też kawiarniach i restauracjach jako alternatywę do mleka krowiego. 

Aby zrobić mleko sojowe:

  • Namocz 1 szklankę soi przez noc w wodzie.
  • Po namoczeniu dokładnie osusz i wypłucz.
  • Umieść osuszoną soję w szybkim blenderze z 1,5 szklanką wody i zmiksuj do uzyskania gładkości.
  • Odcedź mleko przez gazę.

Jeśli chcesz, możesz dodać do mleka szczyptę soli w celu konserwacji i posłodzić je swoim ulubionym słodzidłem. Mleko możesz też posłodzić daktylami podczas blendowania.

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe jest doskonałym zamiennikiem nabiału – pełnym białka, o konsystencji naśladującej mleko mleczne i smaku, który pasuje do prawie każdego napoju! Znajdziesz je w wielu sklepach, zazwyczaj jest ono najdroższym dostępnym mlekiem roślinnym – dużo lepiej zrobić je w domu.

Aby zrobić mleko migdałowe:

  • Namocz 1 szklankę surowych, niesolonych migdałów przez noc w wodzie.
  • Po namoczeniu dokładnie osusz i wypłucz.
  • Umieść odsączone migdały w szybkim blenderze z 4 filiżankami wody i zmiksuj do uzyskania gładkości.
  • Odcedź mleko przez gazę lub sitko.

Jeśli chcesz, możesz dodać do mleka szczyptę soli w celu konserwacji i posłodzić je swoim ulubionym słodzidłem. Mleko możesz też posłodzić daktylami podczas blendowania.

Mleko z orzechów nerkowca

Jest bogate i kremowe, sprawdzi się w słodkich napojach i słonych lub pikantnych potrawach. 

Aby zrobić mleko nerkowcowe:

  • Namocz 1 szklankę surowych orzechów nerkowca przez noc w takiej ilości wody, aby je przykryć.
  • Rano odcedź nerkowce i włóż je do blendera wraz z 3-4 szklankami wody, w zależności od tego, jak gęste ma być twoje mleko.
  • Miksuj, zaczynając od niskiej prędkości i stopniowo zwiększając prędkość, aż będzie gładka i się spieni.

Jeśli chcesz, możesz dodać do mleka szczyptę soli w celu konserwacji i posłodzić je swoim ulubionym słodzidłem. Mleko możesz też posłodzić daktylami podczas blendowania.

Mleko owsiane

Chociaż mleko owsiane nie jest tak łatwo dostępne na półkach supermarketów, jak soja i kokos, jest ekonomiczne, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. W domu zrobisz je za mniej niż złotówkę!

Aby zrobić mleko owsiane:

  • Namocz 1 szklankę płatków owsianych przez noc w wystarczającej ilości wody, aby je pokryć.
  • Rano dokładnie spłucz namoczony owies – płyn do namaczania będzie trochę kleisty, więc chcesz pozbyć się nadmiaru skrobi.
  • Gdy namoczone płatki owsiane zostaną spłukane i osuszone, dodaj do blendera z 1 szklanką wody i miksuj do uzyskania gładkości.
  • Odcedzić wymieszaną mieszankę owsianą przez gazę i odłożyć na bok.
  • Weź pozostałą miazgę owsianą, która jest w gąbce, i włóż ją z powrotem do blendera z ½ szklanki wody. Jeszcze raz zmiksuj i odcedź.

Jeśli chcesz, możesz dodać do mleka szczyptę soli w celu konserwacji i posłodzić je swoim ulubionym słodzidłem. Mleko możesz też posłodzić daktylami podczas blendowania.

Mleko ryżowe

Delikatne i pyszne, spróbuj go koniecznie!

Aby zrobić mleko ryżowe:

  • Namocz ryż w 2 szklankach wrzącej wody przez 2 godziny. Ryż powinien być miękki, ale wciąż bardzo surowy – powinieneś być w stanie złamać paznokieć na pół bez większego wysiłku. Odcedź i umieść w blenderze.
  • Dodaj 2 szklanki wody i zblenduj. 
  • Odcedź.

Jeśli chcesz, możesz dodać do mleka szczyptę soli w celu konserwacji i posłodzić je swoim ulubionym słodzidłem. Mleko możesz też posłodzić daktylami podczas blendowania. Przechowuj mleko w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku. Odpowiednio zrobione może stać w lodówce 3-5 dni.

Nie wyrzucaj miazgi, która powstała przy produkcji mleka! Zamiast tego, dodaj ją do owsianki, smoothies, naleśników, a nawet ciastek.

Robiliście już kiedyś sami mleko roślinne? Jeśli tak to dajcie znać w komentarzu!

Smacznego!

Asia

Na podstawie:
Veganfirst.com
nutrition.org
ProVeg.com
BBC.com
onegreenplanet.org

Zdjęcie nagłówka – www.pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Prezentownik #lesswaste

Święta zbliżają się wielkimi krokami! Zastanawiacie się jak pogodzić less waste i świąteczną euforię? Przychodzimy z pomocą, przygotowałyśmy prezentownik less waste, z którego możecie korzystać, przygotowując prezenty dla najbliższych.

CZYTAJ WIĘCEJ »