blog

Mniej mięsa, więcej roślin

Tym razem o tym, dlaczego warto ograniczyć ilość spożywanego mięsa, zanim powiecie stanowcze nie, przeczytajcie do końca. 😉

Mięso pojawiło się już przy temacie wirtualnej wody, przykładowo do produkcji wołowiny zużywa się ok. 15 000 litrów wody. Produkcja zwierzęca wymaga również ogromnych ilości energii i znacząco wpływa na degradację środowiska naturalnego. Wspomniana już wołowina pochłania 36 więcej terenów rolnych i emituje 6 razy więcej gazów cieplarnianych niż produkcja białka roślinnego. Pomijam względy etyczne jak warunki życia zwierząt czy antybiotyki, którymi zwierzęta są karmione…

Co więcej, światowa produkcja zwierzęca jest odpowiedzialna za emisję większej ilości gazów cieplarnianych niż wszystkie światowe systemy transportowe. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych globalna zmiana w kierunku diety wegańskiej jest konieczna, aby zwalczyć najgorsze skutki zmian klimatu.

Wiem, że dla wielu osób całkowita rezygnacja z mięsa, jest nie do pomyślenia. Warto przynajmniej ograniczyć ilość mięsa w diecie. Przede wszystkim, zachęcam do eksperymentowania z dietą roślinną i poszukiwania przepisów, które Wam posmakują 😊.

Dużo inspiracji znajdziecie na naszej grupie w cyklu #RatuJemy. Przepisów polecam szukać też na blogu Jadłonomia i erVegan oraz u crueltyfreeann.

Natalia

Na podstawie:

https://www.otwarteklatki.pl/blog/dieta-roslinna-ratunkiem-dla-planety
https://www.peta.org/issues/animals-used-for-food/meat-environment/

Więcej małych kroczków, znajdziecie pod tym linkiem:
https://www.poprawmy.pl/male-kroczki/

Jedna odpowiedź do “Mniej mięsa, więcej roślin”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Prezentownik #lesswaste

Święta zbliżają się wielkimi krokami! Zastanawiacie się jak pogodzić less waste i świąteczną euforię? Przychodzimy z pomocą, przygotowałyśmy prezentownik less waste, z którego możecie korzystać, przygotowując prezenty dla najbliższych.

CZYTAJ WIĘCEJ »