blog

Nie marnuj – zrób przetwory

Kolejnym sposobem na ograniczenie marnowania żywności jest jej przetworzenie. Z nadmiaru warzyw i owoców, można zrobić bardzo smaczne przetwory. Możliwości jest mnóstwo, można kisić, suszyć, konserwować itd. W zależności od tego, co lubicie, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Jeżeli myślicie, że to nie dla Was, bo nie macie czasu albo macie dwie lewe ręce.. to i tak polecam spróbować. 😉 W tym roku własne przetwory robiłam po raz pierwszy i muszę przyznać, że jest to łatwiejsze niż się wydaje. Przynajmniej ja wybierałam takie przepisy, żeby było szybko i smacznie. Dzisiaj podzielę się jednym z nich.

Moim faworytem są soki, które można dodać do wody czy herbaty. Zrobiłam je z aronii, winogron, czarnej i czerwonej porzeczki.  Muszę przyznać, że są pyszne. 🙂 Szczególnie polecam je zrobić, kiedy macie dostęp do świeżych owoców z własnego ogródka, od znajomych lub z targowiska. Poniżej znajdziecie przepis na zdrowy sok z winogron lub podobnych owoców jak aronia i porzeczka.

Przepis na sok z winogron

  • Ok. 2 kg owoców
  • Pół szklanki wody
  • Pół szklanki cukru

Owoce wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać cukier i zagotować. Gotować około 20 min, aż puszczą sok i zrobi się piana. Następnie przelać przez sitko, żeby oddzielić sok od skórek i pestek. Zagotować raz jeszcze i spróbować, w zależności od upodobań można dodać więcej cukru. Gorący sok rozlać do butelek lub słoików.

Smacznego!

A Ty jakie przetwory lubisz robić najbardziej? Daj znać w komentarzach!

Natalia

Zdjęcie w nagłówku: www.freepik.com

Małe kroczki do wprowadzenia od zaraz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Prezentownik #lesswaste

Święta zbliżają się wielkimi krokami! Zastanawiacie się jak pogodzić less waste i świąteczną euforię? Przychodzimy z pomocą, przygotowałyśmy prezentownik less waste, z którego możecie korzystać, przygotowując prezenty dla najbliższych.

CZYTAJ WIĘCEJ »